Open huis op 21 juni 2012 bij Heleen van Essen Borstprothese & Lingerie Advies

De Castricummer, 13 juni 2012:

“Vrouwelijkheid zit niet alleen in de borsten”

Castricum – Het is een aanwinst voor de gehele regio; de praktijk Heleen van Essen Borstprothese & Lingerie Advies. Heleen heeft zich gespecialiseerd in het aanmeten en leveren van verschillende soorten borstprotheses. Daarnaast verkoopt zij een mooie collectie lingerie en badkleding, speciaal voor vrouwen die een borst of beide borsten moeten missen.

In de sfeervol en warm ingerichte praktijkruimte vertelt Heleen haar verhaal. “In 2008 werd bij mij borstkanker geconstateerd en werd een borst verwijderd. “Dat is een ingreep met vaak grote psychische gevolgen. In die tijd kende ik niemand om die ervaring te delen, terwijl ongeveer een op negen vrouwen ermee te maken krijgt. Voor de borstprothese kwam ik terecht bij iemand die praktijk hield op een slaapkamer en daar werd het idee geboren om dit beroep zelf uit te gaan oefenen.” Heleen is dochter van het ondernemersechtpaar Dijkstra dat jarenlang een damesmodezaak heeft gehad in de Burgemeester Mooijstraat. “Er werd ook lingerie verkocht en als jong meisje hielp ik mijn ouders in de winkel. Uiteindelijk kwam ik in de reiswereld terecht waarbij mijn taak vooral bestond uit informeren en adviseren. Deze werkervaring komt goed van pas in de praktijk. Ik kan mij bovendien volkomen verplaatsen in de emoties van de vrouwen die hier komen. Ik heb hetzelfde meegemaakt.”

Heleen volgde de opleiding, liep stages en werd officieel erkend als leverancier van medische hulpmiddelen. “Aandacht, rust en privacy; dat is waar het in de praktijk om draait. Ik werk uitsluitend op afspraak, zodat ik iedereen persoonlijk kan adviseren.” De rekening van de prothese wordt direct bij de verzekeringsmaatschappij ingediend.

Volgens Heleen is de eerste confrontatie met jezelf na de operatie heel moeilijk. “Je bent een stuk van je vrouwelijkheid kwijt en je wilt niets liever dan de gevolgen maskeren. Het aanbod prothesen en lingerie speelt daarbij een belangrijke rol. De diepgang van dit beroep spreekt mij aan.” Tegelijk ziet Heleen het als haar taak om een goede balans te vinden in de hulpverlening en het onderwerp niet zwaarder te maken dan het is. Een collega van haar, die ook een borst moest laten verwijderen, zei het heel treffend: ‘Met één borst kan ik nog steeds prachtige wandelingen maken, met één been zou dat niet kunnen.’

Heleen heeft verschillende soorten en merken borstprotheses in huis. “Ze verschillen niet alleen in uiterlijk, maar ook in gewicht. Een slecht zittende prothese en knellende lingerie kunnen lymfoedeem veroorzaken. Deskundig aanmeten is daarom van groot belang. Sommige vrouwen vinden een plakprothese prettig, omdat die hen het gevoel geeft dat de prothese meer onderdeel is van hun lichaam.” Vrouwen die beide borsten moeten missen, besluiten soms om er iets heel anders van te maken, groter of juist kleiner.

De badcollectie is gericht op vrouwen met een verschillende smaak. Ook de bh collectie laat verschillende modellen zien. Met of zonder beugel, er zijn sport bh’s, basismodellen, vrouwelijke bh’s met kant of een beetje ondeugend, zoals een bh van Marlies Dekkers. Opvallend in de praktijkruimte is de grote spiegel. “Via de spiegel leren vrouwen na een borstamputatie weer van zichzelf te houden. Het duurt even voordat je beseft dat vrouwelijkheid niet alleen in de borsten zit.” Op donderdag 21 juni is er open huis van 14.00 tot 18.00 uur. De praktijkruimte is te vinden naast de woning op de Willem de Rijkelaan 22 in Castricum. Bel voor een afspraak 0251-679162 of 06-47582430  en kijk eens op www.heleenvanessen.nl